فهرست مطالب

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:23 Issue: 3, May 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/02/18
  • تعداد عناوین: 19
|
  • ل. پارسی، ح. ملک سعیدی* صفحات 487-498

    پیش بینی های هواشناسی دارای ظرفیتی برای بهبود سازگاری و تاب آوری سیستم های کشاورزی با تغییرات اقلیمی هستند، هرچند همچنان در مورد عوامل موثر در استفاده از این پیش بینی ها در تصمیمات مربوط به مدیریت مزرعه اطمینان وجود ندارد. یک مطالعه پیمایشی در مورد کاربرد اطلاعات هواشناسی توسط 213 کشاورز از 21 منطقه روستایی ویس در استان خوزستان که از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، نشان داد که اطمینان به ارایه دهندگان اطلاعات هواشناسی، در دسترس بودن پیش بینی های هواشناسی، خودکارآمدی و هنجار ذهنی محرک های اصلی استفاده از این پیش بینی ها در تصمیمات مربوط به مدیریت مزرعه هستند. براساس یافته ها، اطمینان به ارایه دهندگان اطلاعات در بین کشاورزان کم بود. علاوه بر این، هنجار اجتماعی در مورد استفاده از اطلاعات هواشناسی در عمل در منطقه مورد مطالعه قوی نبود. نتایج تحقیق حاکی از نیاز به ارتقاء اعتقادات و ارزش های کشاورزان و جوامع آنها در مورد اهمیت استفاده از پیش بینی های هواشناسی برای سازگاری با تغییرات اقلیمی است.

  • س. اشرف*، یوسف حسن صفحات 499-513

    خدمات ترویج کشاورزی در پاکستان به دلایل مختلف، موثر تلقی نمی شود. تحقیقات برای یافتن دلایل این امر در پاکستان تا کنون اندک بوده است. پژوهش حاضر با این هدف انجام شد که عوامل مختلف بازدارنده و مزاحم فعالیت مروجان Agricultural Officers)) استان پنجاب در پاکستان که مهمترین ستون فعالیت های ترویجی و عامل تغییر هستند شناسایی شود. این پژوهش با 348 مروج که به طور تصادفی در پنجاب انتخاب شده بودند انجام شد. پرسش اصلی مورد نظر این بود که چرا فعالیت مروجان موثر تلقی نمی شود و چگونه می توان آن را به حالت عادی در آورد. طبیعت این مطالعه کیفی و با نمونه احتمال و اعتبار خارجی بود. داده ها به صورت کیفی جمع آوری شد و با استفاده از "تکنیک تحلیل موضوعی" تحلیل شد. در این مقاله ما مضامین قابل توجهی را که در فعالیت مروجان موثر هستند شناسایی کرده و توضیح میدهیم. نمونه این موارد عبارتند از "حمایت های جزیی دولت"، " سردرگمی محیط کار"، " روش های خدمات راهنمایی ومشورتی ومحیط فیزیکی"، "ظرفیت های سازمانی و پیشرفت حرفه ای"، و " مسایل مشارکت و پیوندها". نتایج به طور برجسته و با بینشی عمیقی نشان می دهد که چگونه مروجان کشاورزی برای بقای خود در انجام مسولیت های سنگین با تسهیلات کم تلاش میکنند. این مقاله همچنین حاوی تعمیم نتایج و خلاصه ای از توصیه هایی است که باید برای بازسازی خدمات ترویجی در پاکستان وکشورهای آسیایی و نیز برای ایجاد پیوندهای فراملی به منظور بازسازی شایسته ترویج کشاورزی مد نظر قرار گیرد.

  • م. ش. شریف زاده، غ. عبدالله زاده*، ر. رضایی صفحات 515-530

    استفاده مداوم از مبارزه بیولوژیکی (BC) آفات می تواند استفاده غیرضروری از آفت کش ها در تولید برنج را کاهش داده و در نتیجه ایمنی و سلامتی شغلی در کشاورزی را ارتقا بخشد. در این مطالعه، کاربرد مدل فرانظریه ای (TTM) تغییر رفتار در تبیین پذیرش و حفظ استفاده از مبارزه بیولوژیک در بین 344 نفر از کشاورزان برنجکار شهرستان سیمرغ، استان مازندران در شمال ایران، برای درک بهتر اینکه چگونه کشاورزان رفتار مدیریت آفت را برای کاربرد مبارزه بیولوژیک تغییر می دهند، مورد بررسی قرار گرفت. مراحل تغییر رفتار در استفاده از مبارزه بیولوژیک طبق TTM [یعنی پیش اندیشه (PC) ، اندیشه (C) ، آمادگی (PR) ، عمل (A) و نگهداری (M)] در مدیریت آفت ساقه خوار برنج [Chilo suppressalis (Walker)] ارزیابی شد. تقریبا سه چهارم کشاورزان (1/75 درصد) در مراحل قبل از عمل (1/43 درصد در مرحله پیش اندیشه، 3/16 درصد در مرحله اندیشه و 7/15 درصد در مرحله آمادگی) بودند، 1/15 درصد در حال تغییر رفتار خود بودند (در مرحله عمل)، در حالی که معدودی از کشاورزان (9/9 درصد) بیان کدرند که در حال استفاده مداوم از مبارزه بیولوژیک برای بیش از دو فصل زراعی (مرحله نگه داری) هستند. کشاورزان مراحل اولیه TTM در مقایسه با کشاورزان مراحل بعدی تغییر، دارای میزان تحصیلات پایین تر، درآمد بالاتر، خود مصرفی کمتر برنج، عملکرد بالاتر، زیان بیشتر از آفت ساقه خوار برنج، سطح دانش پایین تر نسبت به دشمنان طبیعی آفات بودند. علاوه بر این، خودکارآمدی در کاربرد مبارزه بیولوژیک و مزایای درک شده از کاربرد آن از طریق مراحل تغییر افزایش یافته، در حالی که معایب درک شده از کاربرد مبارزه بیولوژیک کاهش یافته است. این نخستین گزارشی است که مناسب بودن TTM در توضیح تغییر رفتار کشاورزان در کاربرد مبارزه بیولوژیک، که شواهد جدیدی در مورد روند پذیرش آن را ارایه می دهد، پشتیبانی می کند. اقدامات ترویجی باید بر روی موانع مرسوم مربوط به کاربرد مبارزه بیولوژیک، از جمله مزایا و معایب درک شده از کاربرد مبارزه بیولوژیک و همچنین خودکارآمدی در استفاده مبارزه بیولوژیک با هدف هماهنگی با مراحل تغییر با ارایه راهبردهای مداخله گری متنوع، متمرکز شود.

  • ا. درلی فیدان، م. کیان ترکیلماز، ا. نازلی گل، م. کایا، ف. سویل کیلیمسی صفحات 531-544

    هدف این پژوهش ارزیابی متغیر های سلامت پا (درماتیت پا، سوختگی مفصل=hock burn، دیسکندروپلازی تیبیا، امتیاز مربوط به طرز راه رفتن)، نا متقارنی کف پا، و خواص فیزیکی Tibiatarsus جوجه های گوشتی پرورش یافته در شرایط وجود نشیمن گاه(perch) همراه با ضخامت های مختلف لاشبرگ بستر (litter) بود. در کل، 459 جوجه یکروزه Ross-308 در 27 جایگاه جدا سازی (pen) که هر کدام 17 جوجه داشت قرار داده شد و آزمایش با 3 تیمار نشیمن گاه X 3 تیمار ضخامت لاشبرگ بستر، در سه تکرار طراحی و اجرا شد. موقعیت هر دو نشیمن گاه خنک شده و خنک نشده طوری بود که جوجه ها برای غذا خوری و نوشیدن آب ناچار از عبور از روی آن بودند. درجه گرما برای نشیمن گاه خنک 10 درجه سانتی گراد بود و ضخامت لاشبرگ بستر برابر 1، 7، و 14 سانتی متر. نتایج نشان داد که نشیمن گاه خنک شدت صدمات پا (footpad) و امتیاز مربوط به طرز راه رفتن gait score) و دیسکندروپلازی تیبیا را در جوجه های گوشتی کاهش داد. درماتیت پا و سوختگی مفصل در جوجه هایی که در تیمار ضخامت 14 سانتی متر لاشبرگ بستر قرار داشتند کاهش یافت. نیز مشخص شد که طول و عرض استخوان مچ و کف پا(tarsometatarsus) در سن 42 روزی در تیمار با نشیمن گاه خنک و ضخامت 1سانتی متر لاشبرگ بستر افزایش داشت. طول تیبیا و شاخص استواری (robustness index) در گروه دارای نشیمن گاه خنک بیشتر از تیمارهای دیگر بود. استفاده از نشیمن گاه تاثیری روی شاخص های وزن-طول و tibio-tarsal نداشت. طول تیبیا در تیمار با ضخامت لاشبرگ 1 سانتی متری(برابر 81/103 میلی متر)بیشتر از ضخامت های 7 و 14 سانتی متری بود. استخوانها در تیمار دارای ضخامت بستر 1 سانتی متری سنگینتر(55/21 گرم) از تیمار 7 سانتی متری بود. این نتایج حاکی از آن است که در شرایط هوای گرم، نشیمن گاه خنک همرا ه با ضخامت لاشبرگ 14 سانتی متری تاثیر مفیدی روی سلامت جوجه های گوشتی دارد.

  • آ. کیانی، م. فتحی، ع. نصیرپور صفحات 545-558

    هدف از این مطالعه تولید و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی حامل های لیپیدی نانوساختار (NLC) و نانوکپسول های لیپیدی (LNC) حاوی ویتامین E بود. مقادیر بهینه ی نسبت لیپید مایع به جامد و همچنین نسبت ویتامین به کل فرمولاسیون تعیین شد و پارامترهایی از قبیل اندازه ی ذرات، شاخص بس پاشیدگی، پتانسیل زتا، راندمان و بارگیری انکپسولاسیون برای فرمولاسیون بهینه مورد بررسی قرار گرفت. راندمان انکپسولاسیون برای فرمولاسیون های بهینه ی حامل های لیپیدی نانوساختار و نانوکپسول های لیپیدی به ترتیب 95 و 99% بود. نتایج بدست آمده از بررسی با پراش پرتوی ایکس نشان دهنده ی شبکه ی جدید با میزان بلورینگی کمتر در نانوحامل های حاوی ویتامین در مقایسه با نمونه ی شاهد بود. نتایج حاصل از مطالعات طیف سنج تبدیل فوریه مادون قرمز نیز بیانگر عدم رخ دادن واکنش نامطلوب بین ویتامین و نانوحامل ها بود. همچنین بررسی پروفایل رهایش و مدلسازی سینتیکی آن در محیط دستگاه گوارش نشان داد که نانوحامل های تولید شده قادر به محافظت از ویتامین E در شرایط اسیدی با کاهش رهایش آن در محیط معده می باشند (میزان رهایش برای حامل های لیپیدی نانوساختار و نانوکپسول های لیپیدی، به ترتیب 29 و 4% بود). در ادامه ارزیابی حسی نمونه ی شیر غنی شده با نانوحامل های حاوی ویتامین E نشان داد این نانوحامل ها دارای پذیرش قابل قبولی برای تولید غذاهای فراسودمند می باشند.

  • ع. رجب پور، م. ر. زارع بوانی صفحات 559-574

    سفیدبالک Bemisia tabaci Gennadius (Hem.: Aleyrodidae) یک آفت با اهمیت جهانی بسیاری از سبزیجات از قبیل خیار است. برای اولین بار، تاثیر عصاره برگ چای Calellia sinensis (L.) Kuntze (Theaceae) در القای مقاومت گیاهی (خیار) به یک حشره شیره خوار (B. tabaci) در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان خیار توسط غلظت های مختلف عصاره های برگ C. sinensis (0، 001/0، 003/0، 006/0 و 009/0 گرم در میلی لیتر) آبیاری شد. پارامترهای جدول زندگی B. tabaci روی این تیمارها و شاهد با استفاده ار روش جدول زندگی دوجنسی، تعیین شد. نتایج ما نشان داد طول زندگی این سفیدبالک در غلظت های 006/0 و 009/0 گرم در میلی لیتر به صورت معنی داری بیشتر از شاهد بود. علاوه براین، پارامترهای نرخ خالص تولیدمثلی (R0)) در تیمارهای 006/0 و 009/0 گرم در میلی لیتر به ترتیب 8/66 و 7/47 درصد و نرخ ذاتی رشد جمعیت (r) 6/82 و 1/79 درصد کمتر از شاهد بود. بنابراین، این غلظت ها (006/0 و 009/0 گرم در میلی لیتر) موجب تاثیرات چشمگیر منفی روی ویزژگی های زیستی این آفت شد که دلالت بر القای مقاومت به این سفیدبالک دارد. آنالیز شیمیایی گیاهان تیمارشده و شاهد نشان داد که تیمار با عصاه چای منجر به افزایش معنی دار در محتوای کل تانن ها، فنول ها و فلاونوییدها در خیارهای تیمارشده و در عین حال کاهش معنی دار محتوی آلکالوییدها و ساپونین ها شد. در مجموع، غلظت های 006/0 و 009/0 گرم در میلی لیتر عصاره ی آبی چای می تواند به عنوان القا کننده ی مقاومت در خیار به این سفیدبالک مورد استفاده قرار گیرد.

  • م. بمانی، غ. مروج، ح. ایزدی، ح. صادقی نامقی صفحات 575-588

    پسیل معمولی پسته Agonoscena pistaciae Burckhardt and Lauterer (Hem: Aphalaridae) یکی از مهم ترین و مخرب ترین آفات باغ های پسته در ایران می باشد. مبارزه شیمیایی روش گسترده ای برای مدیریت جمعیت این آفت است. استفاده زیاد از حشره کش ها منجر به ایجاد جمعیت های مقاوم در پسیل معمولی پسته شده است. در این تحقیق، فعالیت آنزیم های سم زدا (استرازهای عمومی، گلوتاتیون اس-ترانسفراز و سیتوکروم P450) در دو جمعیت از پسیل معمولی پسته و کفشدوزک شکارگر آن Oenopia conglobata L. (Col: Coccinellidae) در استان کرمان، ایران، که تحت تاثیر سه حشره کش رایج استامی پرید، اسپیروتترامات و هگزافلومورون با چهار غلظت (کنترل، LC25، LC50 و LC75)، قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم های سم زدا در جمعیت مقاوم پسیل پسته نسبت به جمعیت حساس بیشتر بود. استراز، آنزیم سم زدای غالب در آفت و کفشدوزک شکارگر بود. بر اساس نتایج، فعالیت آنزیم های سم زدا در غلظت های بالاتر آفت کش، بیشتر بود. فعالیت استراز در جمعیت پسیل پسته بیشتر از کفشدوزک شکارگر آن بود که نشان دهنده حساسیت بیشتر کفشدوزک شکارگر در مقایسه با طعمه ی آن نسبت به حشره کش ها است.

  • ی. صفری منجزی، ف. یاراحمدی، ن. زندی سوهانی صفحات 589-602

    سن Macrolophus pygmaeus Rumber عامل موثر کنترل بیولوژیک علیه آفات بسیاری از محصولات از جمله مینوز برگ گوجه فرنگی Tuta absoluta Meyrick می باشد. اثرات زیرکشنده حشره کش های آزادیراختین (نیم آزال®)، ایندوکساکارب (آوانت®) و امامکتین بنزوآت+لوفنورون (پروکلیم فیت®) روی خصوصیات زیستی و واکنش تابعی این سن شکارگر در شرایط آزمایشگاهی در دمای 25±1، رطوبت نسبی 65±1% و دوره روشنایی تاریکی 16: 8 ساعت،  مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، ماده های این سن شکارگر در معرض بقایای زیرکشنده (10% غلظت مزرعه ای) این حشره کش ها قرار گرفتند. روش جدول زندگی دوجنسی و مدل راجرز به ترتیب برای بررسی تاثیرات این حشره کش ها روی پارامترهای زیستی و واکنش تابعی شکارگر مذبور مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که بقایای زیرکشنده ایندوکساکارب و آزادیراختین به ترتیب بیشترین و کمترین اثرات جانبی را روی پارامترهای جدول زندگی M. pygmaeus داشتند. در حالیکه که آزادیراختین تاثیر معنی داری روی پارامترهای جدول زندگی این سن نداشت، زادآوری کل و طول عمر این شکارگر در تیمار ایندوکساکارب به ترتیب به صورت معنی داری کمتر (6/14%) و بیشتر (9/6%) از تیمار شاهد بود. این شکارگر واکنش تابعی نوع دوم را نشان داد. نوع واکنش تحت تاثیر بقایای حشره کش ها قرار نگرفت. با این حال، زمان دسترسی به طعمه در تیمار امامکتین بنزوات+لوفنورون (74/1 ساعت) به صورت معنی داری طولانی تر از سایر تیمارها بود؛ ولی اختلاف معنی داری بین نرخ حمله (a) در تیمارهای مختلف موجود نداشت. در کل، این آزمایشات ثابت نمود که آزادیراختین یک حشره کش کم خطر برای M. pygmaeus است که می توان با کنترل بیولوژیک توسط این سن تلفیق گردد.

  • ا. بیژن زاده*، م. ح. طرازکار، ی. امام صفحات 603-616

    کشاورزان برای بقاء در مواجهه با افزایش هزینه ها نیازمند افزایش بهره وری آب و ذخیره آب مجازی می باشند. به منظور ارزیابی بهره وری آب و آب مجازی پنج رقم جو (ریحان، نیمروز، والفجر، زهک و یوسف) در شرایط رژیم های متفاوت رطوبتی شامل آبیاری مطلوب (100 درصد ظرفیت مزرعه)، تنش آبی ملایم (75 درصد ظرفیت مزرعه)، تنش آبی شدید (50 درصد ظرفیت مزرعه) و تنش آبی خیلی شدید (25درصد ظرفیت مزرعه)، آزمایشی دو ساله و مزرعه ای در جنوب ایران در طول فصول رشد 1395و 1396 در منطقه داراب استان فارس اجرا شد. نتایج نشان داد تغییرات در تنش آبی از آبیاری مطلوب تا تنش آبی خیلی شدید به طور معنی داری با افزایش بهره وری آب و بهره وری آب اقتصادی برای کاه و عملکرد زیست توده همراه است. یک رابطه مثبت خطی و معنی داری بین عملکرد دانه و آب مجازی یافت شد و کمترین میزان آب مجازی در دامنه عملکرد بین 3314 و 3451 کیلوگرم در هکتار مشاهده گردید. جالب آن که برای همه رژیم های رطوبتی ارقام زهک و یوسف دارای بیشترین بهره وری آب برای عملکرد دانه بودند. علاوه بر این در هر دو سال آب مجازی برای عملکرد زیست توده رقم یوسف به سرعت از 410/0 متر مکعب در کیلوگرم در آبیاری مطلوب به 164/0 متر مکعب در کیلوگرم در تنش خیلی شدید کاهش یافت. مقایسه ارقام زهک و یوسف با ریحان، نیمروز و والفجر نشان داد که در شرایط تنش آبی، دو رقم اول به طور معنی داری دارای میزان آب مجازی کمتری نسبت به سایر ارقام بودند. در حقیقت ارقام یوسف و زهک کمترین میزان آب مجازی اقتصادی را در دامنه ای از 054/0 تا 091/0 متر مکعب در هر هزار ریال نشان دادند. می توان توصیه کرد که برای رسیدن به بهینه بهره وری آب اقتصادی و آب مجازی اقتصادی و بدست آوردن عملکرد پایدار در شرایط نیمه خشک، ارقام مناسبی از جو مانند زهک و یوسف می توانند با مقدار آب کمتری (25 تا 50 درصد ظرفیت مزرعه) آبیاری شوند.

  • ا. پاملا بانکو، س. مارسلو پوارتاس، و. آنجلیکا لوسرو، م. دل کارمن گونزالز، ا. رافائل ترنتاکوست صفحات 617-629

    در سطح جهان، بیش از دوهزار رقم زیتون وجود دارد که بیشتر آنها بومی منطقه مدیترانه است. با اینهمه، فقط تعداد محدودی از ارقام زیتون در آرژانتین کشت می شود. در استان مندوزا، کلکسیونی وجود دارد که شامل بیش از 70 نمونه ثبت شده می باشد، با این وجود، اطلاعات در مورد سازگاری واریته های مختلف زیتون به اقلیم خشک این استان کم است. اهداف این پژوهش شامل ارزیابی اهمیت زراعی ویژگی های میوه در 26 رقم و ژنوتیپ این کلکسیون و مقایسه ویژگی های یک رقم محلی به نام Arauco در شرایط مختلف محیطی و فصل رشدهای متفاوت در مندوزا بود. افزون بر این، با استفاده از طیف متنوعی از رقم های زیتون، یک روش اقتصادی ساده و سریع برای تعیین محتوای روغن میوه کالیبره شد و راستی آزمایی گردید. نتایج آزمایش در باره همه ویژگی های ارزیابی شده تفاوت های معنادارP≤ 0.01)) بین رقم ها و سالهای رشد نشان داد. محتوای روغن میوه رابطه نزدیک ومثبتی با وزن خشک تفاله میوه داشت (y= -0.05+0.56x; r= 0.99). از نظر بالا بودن غلظت روغن بر مبنای وزن تر و کم بودن مقدار رطوبت، ارقام برتر کلکسیون شامل بودند بر: ‘Canino’, ‘Cornezuelo’, ‘Cucci’, ‘Dritta’, ‘Dulzal’, ‘Farga’, ‘Frantoio’, ‘Grappollo’, ‘Nebbio’, ‘Picual’, and ‘Villalonga’.. افزون بر این، همه ویژگی های ارزیابی شده میوه Arauco در محیط های مورد مطالعه مشابه بود و به طور معناداری تحت تاثیر شرایط فصل رشد قرار داشت. مدل پیشنهادی که با داده های مستقل کالیبره و راستی آزمایی شد به سادگی و با تجزیه چندین نمونه در زمانی کوتاه با استفاده از وزن خشک تفاله ، بهترین زمان برداشت و مقدار محتوای روغن را تعیین می کند.

  • ع. تراهی، ک. ارزانی، ن. معلمی صفحات 631-644

    این تحقیق به منظور تعیین اثرات گرد و خاک و گرده افشانی بر فعالیت فتوسنتزی و عملکرد محصول رقم خرما (Phoenix dactylifera L.)  تجاری سایر در آزمایش مزرعه ای به انجام رسید. درختان بالغ برای غبارپاشی و اندازه گیری ها در شرایط شهرستان اهواز، ایران، طی فصل رشد سال 1395-1396 مورد استفاده قرار گرفتند. غبار با استفاده از یک دمنده روی درختان دمیده شد و تبادل گازی برگ توسط دستگاه تجزیه گاز فروسرخ بر برگ های دست نخورده مورد ارزیابی قرار گرفت. بعد از اعمال تیمارها، سرعت فتوسنتز، تعرق و هدایت روزنه ای اندازه گیری شد. نتایج آنالیز تبادل گازی برگ، اختلافات معنی داری را بین اثرات تیمارهای ترکیبی بر سرعت فتوسنتز (از 18/9 تا 64/0 میکرومول دی اکسید کربن بر متر مربع در ثانیه)، هدایت روزنه ای (از 9/39 تا 67/6 میلی مول بر مترمربع در ثانیه) و سرعت تعرق (از 78/2 تا 49/1 میلی مول آب بر متر مربع در ثانیه) را نشان داد. نحوه فرونشست ذرات غبار، تعداد روزنه ها در سطوح فوقانی و تحتانی برگچه ها و ظرفیت حمل غبار حداقل (MDCC) با استفاده از میکروسکوپ الکترونی (SEM) اندازه گیری شد. مطالعه روزنه ها با استفاده از SEM نشان داد که سطوح برگ نخل خرما تقریبا مواج هستند و روزنه ها در سطوح معقر و با ترتیب خطی در هر دو سطح پایین و بالای برگ قرار گرفته اند. هر چند اختلافات معنی داری بین تراکم روزنه ها در هر دو سطح زیرین (299 روزنه در میلی متر مربع) و روی برگ (300 روزنه در میلی متر مربع) وجود نداشت، محل برگچه ها روی برگ، تاثیر معنی داری بر MDCC نشان داد. برگچه های قاعده ای برگ، بیشترین (5/2 میلی گرم بر سانتی متر مربع) و برگچه های بالایی حداقل MDCC (7/1 میلی گرم بر سانتی متر مربع) را به ترتیب نشان دادند. علاوه بر این، مطالعات SEM علایمی از پوشش یا ورود ذرات گرد و خاک در روزنه ها را نشان داد که با احتمال گرفتگی و بستن روزنه ها منجر به کاهش معنی دار سرعت فتوسنتز گردید. درختان گرده افشانی شده، بیشترین عملکرد را نشان داد (17/59 کیلوگرم در درخت)  و کمترین عملکرد از درختان گرده افشانی نشده به دست آمد (9/1 کیلوگرم در درخت).

  • م. شلتوکی، و. ناظری، م. شکرپور، ل. تبریزی، ف. آقائی صفحات 645-660

    کاکوتی کوهی، یک گیاه دارویی از خانواده نعناییان است که در سرتاسر ایران رشد می کند. در این مطالعه تنوع ژنتیکی 10 اکوتیپ کاکوتی کوهی با استفاده از مارکرهای مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و مولکولی بررسی شد. مارکرهای ISSR و iPBS برای آنالیز مولکولی مورد استفاده قرار گرفت. میانگین باندهای چندشکل در هر پرایمر در مارکرهای ISSR و iPBS به ترتیب 4/4 و 68/6 بود و میانگین درصد پلی مورفیسم برای این مارکرها به ترتیب 49/79 % و 03/92 % بود. اکوتیپ های اوارد و سرخ گریوه بالاترین میزان صفات مهم اصلاحی را داشتند که شامل کوتاه ترین میانگره، بیشترین درصد وزن برگ به اندام رویشی، بیشترین عملکرد اسانس و محتوای فنل کل بود. نتایج نشان داد که اکوتیپ ها بیشترین تنوع را در همه ی مارکرهای مورد مطالعه داشتند. آنالیز تجزیه به مولفه های هماهنگ اصلی مطابق گروه بندی مولکولی بود اما داده های مورفولوژی و فیتوشیمیایی با این آنالیز همسو نبودند. علاوه بر این، هیچ همبستگی ای بین موقعیت جغرافیایی محل رشد گیاهان و داده های مارکرهای فیتوشیمیایی، مورفولوژیکی و مولکولی نبود.

  • ه. شفیعی، م. حقیقی* صفحات 661-671

    به منظور بررسی تاثیر شوری آب آبیاری بر صفات فیزیولوژیک، بیوشیمیایی، آناتومی، رشد و عملکرد ارقام مختلف خربزه، آزمایشی در قالب اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارها شامل دو رقم متحمل به شوری (سوسکی و دیاموند) و دو رقم حساس به شوری (درگزی و زرد ایوانکی) با دو سطح شوری کلرید سدیم (صفر و 8 دسی زیمنس بر متر) بودند. نتایج نشان داد تحت شوری آب آبیاری وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن میوه و بذر، اسیدیته میوه، سفتی بافت میوه، نسبت طول به قطر میوه، تعداد میوه و عملکرد، فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه ای کاهش یافت.ارقام متحمل (سوسکی و دیاموند) تحت شوری بیشترین میزان پارامترهای ذکر شده در بالارا نشان دادند. ارقام متحمل بیشترین میزان پرولین، فنول، فعالیت آنتی اکسیدانی کل در شرایط شوری داشتند. به طور کلی نتایج نشان داد تحت تنش شوری پارامترهای رشد، پارامترهای فتوسنتزی و خصوصیات کیفی میوه کاهش یافت. این کاهش در رقم متحمل سوسکی کمتر بود. به نظر می رسد ارقام خربزه مقاومت خود را به دست آورند؛ اولا، منجر به رشد به عملکرد به جای رشد رویشی شد؛ ثانیا، افزایش میزان آنتی اکسیدان و فنل باعث کاهش اثرات مضر شوری گردید و در نهایت افزایش قند (TSS) با تنظیم اسمزی بیشتر برای پیشرفت فتوسنتز در سطح قابل قبول برای تولید آسیملایت کافی برای عملکرد تجاری در شوری است. در نتیجه، ارقام سوسکی و دیاموند را می توان به کشاورزان منطقه مرکزی ایران و شرایط مشابه سایر بخش های جهان و آبیاری با آب شور تا 8 دسی زیمنس بر متر را توصیه کرد.

  • ف. سفیدکن، م. عبدالهی، پ. صالحی شانجانی، م. توکلی صفحات 673-683

    Achillea tenuifolia Lam. از خانواده Asteraceae یکی از گیاهان معطر و محبوب معطر ایران است که دارای تنوع زیادی در مورفولوژی و اجزای اسانس است. هدف از این مطالعه، بررسی کمیت و کیفیت اسانس جمعیت های مختلف A. tenuifolia در شرایط زراعی بود. برای این منظور بذر جمعیت های مختلف این گیاه از رویشگاه های طبیعی جمع آوری و در شرایط اقلیمی یکسان در ایستگاه تحقیقات البرز، کرج کشت شدند. در مرحله گلدهی کامل، اندام هوایی گیاهان جمع آوری شده و پس از خشک شدن در سایه به روش تقطیر با آب اسانس گیری شدند. اسانس ها توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصله، بازده اسانس بین 16/0% تا 59/1% بر حسب وزن خشک گیاه متغیر بود. جمعیت با منشاء دیواندره با 59/1% و خوی-2 با 16/0% اسانس بیشترین و کمترین بازده اسانس را داشتند. آنالیز کلاستر بر اساس نوع و ترکیبات متشکله اسانسها، همه جمعیت ها را در دو خوشه قرارداد. جرماکرن دی ترکیب اصلی اسانس همه جمعیت ها بود، ولی اسانس جمعیت های کلاستر 1 مقدار بیشتری از این ترکیب (تا 5/64% در جمعیت سمنان) را دارا بودند. آلفا-هومولن (تا 15%)، 8،1-سینیول (تا 7/11%) ترکیبات عمده بعدی در جمعیت های کلاستر 1 بودند. مقادیر کمتر از این سه ترکیب (علاوه بر ترانس-بتا-فارنزن و پیپریتون) و مقادیر بالاتر ترکیبات فرارتر مثل پارا-سیمن، بتا-فلاندرن، کامفور و آلفا-توژون و حضور یا عدم حضور برخی ترکیبات جزیی، بقیه جمعیت ها را در کلاستر 2 قرار داد. جمعیت های هر کلاستر، به دلیل تفاوت در درصد ترکیباتی مثل کوبنول، ویریدیفلورول، متیل هگزادکانوات و فیتول به دو گروه تقسیم شدند. بنابراین بر اساس نوع تقاضا برای ترکیبات مختلف اسانس، می توان جمعیت مناسب را برای کشت وسیع در شرایط اقلیمی مشابه توصیه نمود.

  • ف. آسکارینی، ه. گ. م. نوبرگا، ا. س. لیت، گ. فریتاس، س. راگونزی، م. آملی زاواتیری، م. ا. ا. پینهیرو د کاروالهو صفحات 685-698

    چغندر دریایی (Beta vulgaris ssp. Maritime (L.) Arcang) گونه ای است با تنوع های ژنتیکی و مورفولوژیکی که به خزانه ژنی اولیه چغندر تعلق دارد. این خویشاوند وحشی گیاه یک منبع ارزشمند ژنتیکی برای بهبود مقاومت در چغندر است و میتواند در پایداری عملکرد گیاه نقش مهمی داشته باشد. در این پژوهش، 11 جمعیت چغندر دریایی از منطقه دریای مادیران (Madeiran) با استفاده از توصیف گرهای مورفولوژیکی و نشانگر های ژنتیکی مورد تشخیص قرار گرفت. هدف آزمایش ارزیابی این جمعیت ها به عنوان منبع مستعدی از مواد ارزشمند ژنتیکی بود. تشخیص مورفولوژیکی، تغییرات کمی زیادی میان جمعیت های مزبور نشان داد. پارامترهای طول گیاه و گل آذین بیشترین تاثیر را در جدا سازی جمعیت ها داشتند. برای تعیین تغییرات ژنتیکی بین جمعیت ها، تجزیه ملکولی با استفاده از SSRهای چند شکلی(پولی مورفیک) انجام شد. هر دوی PCA  و PCoA  سه خوشه را آشکار ساختند که جمعیتهای مزبور را به ترتیب بر حسب صفات مورفولوژیکی و ژنتیکی جدا سازی میکرد. نتایج این پژوهش به دانستنی های مربوط به تنوع چغندر دریایی در مجمع الجزایر Madeira و نیز به این استنباط که شرایط محیطی خاص این جزایر تنوع ژنتیکی آن را تحت تاثیر قرار میدهد کمک کرده و این جمعیت ها را به عنوان یک منبع ژنتیکی ممکن برای برنامه های بهنژادی چغندر قند مهیا میسازد.

  • م. ر. اصلاحی، ن. صفایی*، ع. سعیدی، م. شمس یخش صفحات 699-710

    القای افتراقی ژن ها در گندم (رقم چمران) در پاسخ به Mycosphaerella graminicola با استفاده از روش cDNA-AFLP مورد مطالعه قرار گرفت. گیاهچه های سه هفته ای گندم توسط بیمارگر قارچ تلقیح شد، سپس در شش نقطه زمانی (0 ، 12 ، 24 ، 48 ، 72 ، 96 ساعت) پس از تلقیح با بیمارگر نمونه برداری از گیاهان انجام شد. با مقایسه الگوی بیان گیاهان تلقیح شده (آلوده) با گیاهان تلقیح نشده (غیر آلوده) ، 276 قطعه با بیان متفاوت شناسایی و توالی یابی شدند. با بررسی توالی های بدست امده در NCBI این توالی به دسته های مختلف عملکردی از جمله دفاع ، متابولیسم ، انرژی ، رونویسی ، انتقال ، انتقال سیگنال ، پاسخ استرس ، متابولیسم ثانویه و توالی ناشناخته دسته بندی شدند. هشت ژن مربوط به دفاع از جمله لیپوکسیژناز ، پراکسیداز (PR 9) ، کیتیناز (PR 2 ، 4 ، 8) ، PR-1 ، پروتئین شبه توماتین (PR5) ، فنیل آلانین آمونیاک لیاز (PAL) ، β-1-3 گلوکاناز (PR3) ، دی سولفید ایزومراز و متیونین سولفوکسید ردوکتاز 12 تا 24 ساعت پس از تلقیح در این رقم گندم القا شدند. القای گلوکوزیل ترانسفراز ، کاتالاز و ژنهای مهارکننده زایلاناز حدود 48 ساعت پس از تلقیح با پاتوژن مشاهده شد. الگوهای بیان سه ژن دیگر ، یعنی کالکون سنتاز ، پروتئین EXECUTER 1 و پروتئین انتقال چربی غیر اختصاصی نشان داد که این ژن ها 72الی 96 ساعت پس از تلقیح القا شده اند. داده های ما نشان داد که بیان پروتئین های PR 24ساعت پس از تلقیح افزایش یافته و نشان می دهد که آنها ممکن است در دفاع در برابر M. graminicola نقش داشته باشند. بیان لیپوکسیژناز ، گلیکوزیل ترانسفراز ، پروتئین مانند توماتین ، مهار کننده زیلاناز قلمداد ، پروتئین EXECUTER 1 و پروتئین انتقال چربی غیر اختصاصی برای اولین بار در این واکنش گزارش شده است.

  • ح. جمی، ح. بیات، م. شمس بخش* صفحات 711-725

    به منظور بررسی آلودگی گیاه میخک به ویروس های بیماری زای رایج، در مجموع 130 نمونه مشکوک به آلودگی ویروسی از 16 گلخانه تجاری شهرستان محلات جمع آوری شد. نمونه ها پس از بررسی علایم و استخراج ماده ژنتیکی به روش PCR و RT-PCR توسط آغازگرهای اختصاصی جنس های Orthotospovirus و Potyvirus و گونه هایcarnation mottle virus (CarMV) ،carnation necrotic fleck virus (CNFV) ، Carnation etched ring virus (CERV)،carnation latent virus (CLV) ، (CVMV) carnation vein mottle virus و (CMV) cucumber mosaic virus مورد بررسی قرار گرفتند. در نتیجه مشخص گردید که از کل نمونه های جمع آوری شده بیشترین درصد آلودگی به ترتیب مربوط به CarMV،CNFV ، CERV، CVMV و CMV بود. نتایج نشان داد که در بین 130 نمونه جمع آوری شده، حدود 3 درصد آلودگی پنج گانه به CarMV، CNFV، CVMV، CERV و CMV، 32 درصد نمونه ها آلودگی سه گانه به ویروس های CarMV و CNFV و CERV، 20 درصد آلودگی دوگانه به CarMV و CNFV و 9 درصد آلودگی دوگانه به CarMV و CERV داشتند. دو گونه CLV و اعضای جنس Orthotospovirus در این تحقیق ردیابی نشدند. برای مطالعه ملکولی CVMV قطعه ای شامل NIb-CP ویروس تکثیر و توالی یابی شد. تجزیه و تحلیل تبارشناسی دو جدایه از این ویروس نشان داد که جدایه های ایرانی با حمایت بالا از سایر جدایه ها متمایز هستند. همچنین مایه زنی مکانیکی CVMV روی 16 گیاه محک متفاوت سبب بروز علایم اختصاصی روی شش گیاه محک شد که با آزمون RT-PCR تایید شد. بر اساس اطلاعات موجود، این اولین گزارش از وقوع CMV در گیاه میخک از ایران و همچنین ردیابی ملکولی و تعیین توالی بخشی از ژنوم جدایه های ایرانی CVMV است.

  • س بهرامی کمانگر، ک کریمی*، ف. کرمی، ک شریفی واش فام، ک بهمنی صفحات 727-735

    پوسیدگی آنتراکنوزی میوه توت فرنگی (Anthracnose fruit rot) یکی از مهمترین عوامل محدودکننده صنعت تولید توت فرنگی در سراسر جهان از جمله ایران است. با توجه به محدویت های مرتبط با کاربرد قارچ کش ها در مزارع توت فرنگی، تاثیرات منفی آنها بر محیط زیست و نیز احتمال بروز مقاومت در سویه های قارچی بیمارگر به قارچ کش ها، استفاده از ارقام مقاوم موثرترین روش برای مدیریت این بیماری به حساب می آید. در این تحقیق، واکنش 25 رقم توت فرنگی تجاری در مقابل بیمارگرColletotrichum nymphaeae عامل پوسیدگی آنتراکنوزی میوه توت فرنگی با استفاده از روش های ارزیابی میوه، برگ و طوقه بررسی شد. براساس نتایج به دست آمده، بافت های برگ، میوه و طوقه ارقام توت فرنگی تلقیح شده با عامل بیماری C. nymphaeae PET1 واکنش های متفاوتی را تحت شرایط in vivo وگلخانه نسبت به بیماری نشان دادند. با اینحال به دلیل ماهیت بیماری AFR، ارزیابی مبتنی بر میوه شاخص بهتری از حساسیت به بیماری AFRناشی از C. nymphaeaeبود. بر همین اساس ارقام ‘Blakemore’ و ‘Kurdistan’ به ترتیب در قیاس با سایر ارقام بجز ارقام ‘Aliso’، ‘Mrak’، ‘Diamant’، ‘Yallova’، ‘New Kurdistan’، ‘Mac Donance’ و ‘Ten Beauty’ به طور معنی داری بیشترین مقاومت را از خود نشان دادند. درمقابل، رقم ‘Gaviota’ به طور معنی داری بیشترین حساسیت را نسبت به بقیه ارقام بجز ‘Camarosa’ از خود نشان داد. اغلب ارقام تجاری رایج در ایران از جمله ‘Camarosa’، ‘Paros’، ‘Pajaro’ و ‘Queen Eliza’ که دراین تحقیق مورد ارزیابی قرارگرفتند، جزو ارقام بسیار حساس و حساس طبقه بندی شدند. براساس اطلاعات موجود، این اولین مطالعه در زمینه ارزیابی واکنش ارقام تجاری توت فرنگی در برابر قارچ C. nymphaeae عامل AFR می باشد.

  • ع. سردسته، م. شفاعی بجستان، س. ع. ایوب زاده، ج. م. و. سامانی صفحات 737-749

    این مطالعه تجربی به منظور تعیین عملکرد هیدرودینامیکی سازه باندال لایک باله مثلثی انجام شده، که ترکیبی از سازه باندال لایک و صفحه مثلثی می باشد. برای انجام این مطالعه، از سرعت سنج مغناطیسی JFE ALEC برای اندازه گیری سه مولفه سرعت جریان در شرایط هیدرولیکی غیر مستغرق در عدد فرود 24/0 استفاده شد. برای این اندازه گیری، سه حالت بدون سازه، سازه باندال لایک و سازه باندال لایک باله مثلثی در نظر گرفته شده بود. نتایج نشان داد که انحراف جریان از طریق قسمت فوقانی غیرقابل نفوذ هر دو سازه به سمت وسط کانال رخ داده است. در پایین دست هر دو سازه، برخورد جریان های رو به بالا با جریان نزدیک سطح، جریان های جوشان را ناشی شده که باعث تلاطم می شوند. هر دو سازه باندال لایک و باندال لایک باله مثلثی قدرت جریان ثانویه را در طول قوس داخل محدوده سازه کاهش می دهند. سازه باندال لایک باله مثلثی در مقایسه با سازه باندال لایک، قدرت جریان ثانویه را حدود 20٪ کاهش می دهد، که نشان دهنده تمایل کمتر جریان ثانویه به سمت دیواره بیرونی در سازه باندال لایک باله مثلثی می باشد. حداکثر تنش برشی نسبی در سازه باندال لایک باله مثلثی به طور متوسط 17٪ کمتر از سازه باندال لایک است.

|
  • L. Parsi, H. Maleksaeidi* Pages 487-498

    Weather forecasts have potential for improving adaptation and resilience of agricultural systems to climate changes; however, there is still uncertainty on the factors affecting the use of this information in farm management decisions. This survey study was conducted on the application of weather information by 213 farmers selected through a stratified random sampling technique in 21 rural areas of Veys, in Khuzestan Province. The results indicated that perception of the reliability of weather information providers, availability of weather forecast information, self-efficacy, and subjective norm were the key drivers for using weather forecast information in the farm management decisions. Based on the results, confidence to the information providers was low among farmers. In addition, social norm about using weather information in practice was not strong in the study area. The results of the study highlighted the need for improving beliefs and values of farmers and their communities about the importance of using weather forecast information for adaptation to climate change.

    Keywords: Adaptation to climate change, Agricultural decision making, Weather threats
  • S. Ashraf*, Z. Yousaf Hassan Pages 499-513

    Agriculture extension services in Pakistan are perceived as ineffective for many reasons. Limited research has been conducted so far in Pakistan to find those reasons. This study was conducted to consolidate different factors impeding the performance of Agriculture Officers (AOs), who are the change agents and most important pillar of extension system in Punjab, Pakistan. This study employed 348 randomly selected AOs working in Punjab Province. The main research question levelled was that why the work of AOs is perceived ineffective and how it can be mainstreamed. This study was qualitative in nature with probability sample and external validity. Data were collected qualitatively and analyzed using thematic analysis technique. Empirically, we identify and discuss a number of notable and explanatory themes affecting the performance of AOs such as “fractional support from the government”, “confused working environment”, “advisory services techniques and physical environment”, "organizational capacity and professional growth”, and “partnership and linkages issues”. The findings highlight a deep insight into how AOs struggle for their survival and meeting hefty targets with fractional facilitation. This paper also provides a generalization of the results and brief recommendations to be considered to revamp extension services in Pakistan and Asian countries, and initiate transnational linkages to restore the grace agricultural extension.

    Keywords: Advisory services, Extension services, Thematic analysis technique
  • M. Sh. Sharifzadeh, Gh. Abdollahzadeh*, R. Rezaei Pages 515-530

    Continuous Biological Control (BC) of pests can reduce unnecessary pesticide applications in rice production, thus promoting occupational safety and health in farming. In this study, the Transtheoretical Model (TTM) of behavior change was examined for its applicability in explaining adoption and maintenance of BC use among 344 rice farmers of Simorgh County, Mazandaran Province in northern Iran, to better understand how farmers change their pest management behavior for incorporating BC. The stages of behavior change in BC use were assessed according to the TTM model, i.e. Pre-Contemplation (PC), Contemplation (C), Preparation (PR), Action (A), and Maintenance (M), in the management of rice stem borer [Chilo suppressalis (Walker)]. Almost three quarters (75.1%) of the farmers were in pre-action stages (43.1% in PC stage, 16.3% in C stage, and 15.7% in PR stage), 15.1% were changing their behavior (A stage), and while few farmers (9.8%) reported continuous use of BC agents for more than two cropping seasons (M stage). Farmers in the early stages of TTM model showed lower education levels, higher income, lower self-consumption of rice, higher grain yields, higher damage by rice stem borer, and lower knowledge levels about natural enemies than those who were in the later stages of change. Moreover, self-efficacy in BC use and perceived advantages of BC use increased through the stages of change, whereas the perceived disadvantages of BC use decreased. This is the first report supporting the appropriateness of the TTM in explaining farmers’ behavior change in BC use, which provides novel evidence on farmers’ adoption process of BC. Extension measures should focus on usual obstacles related to BC use, such as perceived advantages and disadvantages of BC as well as self-efficacy in BC use, targeting to match the stage of change with various intervention strategies.

    Keywords: Biological Control Adoption, Environmental health, Rice stem borer, Stage of change theory, Transtheoretical model
  • E. Dereli Fidan*, M. K. Turkyilmaz, A. Nazligul, M. Kaya, F. Sevil Kilimci Pages 531-544

    The study was aimed at assessing the leg health variables (footpad dermatitis, hock burn, tibial dyschondroplasia, gait score), tarsometatarsus asymmetry, and physical properties of tibiatarsus of broilers reared with perch application and different litter thicknesses. A total of 459 one-day old Ross-308 broiler chicks were allocated into 27 pens, each containing 17 chicks, in a 3 (perch treatments)x 3 (litter treatments) experimental design with three replications. The position of both cooled and non-cooled perches was set to make animals pass over the perch for feeding and drinking. The perch temperature was set to 10°C for cooled perches while litter thicknesses were 1, 7, and 14 cm. Results showed that cooled perches decreased the severity of footpad and gait score, and tibial dyschondroplasia in broilers. Footpad dermatitis and hock burn score decreased in broilers reared at 14 cm litter. It was determined that the length and width of tarsometatarsus at 42 day of age was increased in cooled perch and 1 cm litter group. Tibia length and robustness index in cooled perch group was found higher than those in non-cooled and no-perch groups. The perch application has no effect on the weight-length and tibio-tarsal indexes. Tibia lengths in 1 cm (103.81 mm) litter thickness group were higher than in both 7 and 14 cm groups. The bones from 1 cm litter thickness group were found heavier (21.55 g) than in 7 cm litter group. These results indicated that cooled perch and 14 cm litter thickness has a beneficial effect on broilers’ well-being in hot weathers.​

    Keywords: Footpad dermatitis, Hot weather, Ross-308 broiler chicks, Tibio-tarsal indexes
  • A. Kiani, M. Fathi*, A. Nasirpour Pages 545-558

    In this research, novel vitamin E loaded Nanostructured Lipid Carriers (NLCs) and Lipid Nanocapsules (LNCs) were produced and their physicochemical properties were characterized. The optimum ratio of liquid to solid lipid and vitamin to total formulations were determined. Particle size, polydispersity index, zeta potential, encapsulation efficiency and encapsulation load of optimum formulations were evaluated. Optimized formulations had encapsulation efficiencies of 95 and 99% for NLC and LNC, respectively. X-ray diffraction results indicated a new crystalline lattice with lower degree of crystallinity for vitamin E nanocarriers in comparison to bulk fats because of curvature effects. Fourier transforms infrared spectroscopy showed that there were no adverse reactions between vitamin E and lipids. Release profile and kinetic modeling were investigated in gastrointestinal media that showed developed nanocarriers can protect vitamin E against acidic condition by decreasing its release in gastric media (release percentage of 29 and 4% for NLC and LNC in gastric media, respectively). Milk was fortified with vitamin E loaded nanocarriers and its sensory evaluation indicated their potential application for production of functional food.

    Keywords: Encapsulation efficiency, Functional food, Polydispersity index, Zeta potential
  • A. Rajabpour*, M. R. Zare Bavni Pages 559-574

    Whitefly, Bemisia tabaci Gennadius (Hem.: Aleyrodidae), is a globally important pest of many vegetables including cucumber. In this study, for the first time, the effect of tealeaf extract, Camellia sinensis (L.) Kuntze (Theacea), on the induction of a plant (cucumber) resistance to a phloem feeder insect, namely, B. tabaci, was investigated under laboratory conditions. The cucumber plants were irrigated using different concentrations of C. sinensis leaf extracts (0, 0.001, 0.003, 0.006, and 0.009 g mL-1). Life table parameters of B. tabaci were determined on the treated and control plants using two-sex life table method. Our data indicated that the whitefly longevity at the concentrations 0.006 and 0.009 g mL-1 were significantly more than control. Moreover, net Reproductive rate (R0) and intrinsic rate of increase (r) were 68.8 and 47.7% or 82.6 and 79.1% lower than control at the concentrations 0.006 or 0.009 g mL-1, respectively. Therefore, these concentrations (0.006 and 0.009 g mL-1) caused significant adverse effects on the biological traits of the pest implying the induction of cucumber resistance to the whitefly. Chemical analyses of the treated and control plants indicated that the treatment with tea extract led to significant increase in total tannin, phenol and flavonoid contents of treated cucumber, while considerably reducing alkaloid and saponin contents. Totally, the concentrations 0.006 and 0.009 g mL-1 of aquatic extract of tea can be used as resistance inducer of cucumber to the whitefly.

    Keywords: Integrated Pest Management, Tealeaf, Vegetable pests, Whitefly
  • M. Bemani*, Gh. Moravvej, H. Izadi, H. Sadeghi-Namaghi Pages 575-588

    The common pistachio psylla, Agonoscena pistaciae Burckhardt and Lauterer (Hem: Aphalaridae) is one of the main and most destructive pests of pistachio orchards in Iran. Chemical control is a widely applied method to manage this pest problem. The intensive use of insecticides has led to the development of resistant populations of the common pistachio psylla. In this research, the activities of detoxifying enzymes (general esterase, glutathione S-transferase and cytochrome P450) were assessed against two populations of the common pistachio psylla, and the coccinellid predator, Oenopia conglobata L. (Col: Coccinellidae) in Kerman Province, under treatment of three rational insecticides, namely, acetamiprid, spirotetramat, and hexaflumuron in four concentrations (control, LC25, LC50 and LC75). The results indicated that the activities of detoxifying enzymes were higher in the resistant population of psylla compared to the susceptible one. Esterase was the predominant detoxifying enzyme in the pest and its predator. Based on the results, the activity of detoxifying enzymes were higher at the higher concentrations of the pesticides. Esterase activity was greater in the psyllid populations than the coccinellid predator; which may indicate a higher sensitivity of the lady beetle to insecticides than its prey.

    Keywords: Agonoscena pistaciae, Esterase, Lady beetle, Oenopia conglobata
  • Y. Safari-Monjezi, F. Yarahmadi*, N. Zandi-Sohani Pages 589-602

    The hemipteran, Macrolophus pygmaeus Rumber, is an effective biocontrol agent against many crop pests including tomato leaf miner, Tuta absoluta Meyrick. Sublethal effects of azadirachtin (Neem Azal®), indoxacarb (Avaunt®), and emamectin benzoate+lufenuron (Proclim Fit®) were studied on biological characteristics and functional response of the predatory bug in laboratory conditions at 25±1°C, 6 ±5% RH, and a photoperiod of 16:8 hour (L:D). For this purpose, females of the predatory bug were exposed to sublethal residues (10% of field concentration) of the insecticides. Two-sex life table and Rogerchr('39')s model were used to investigate effects of the insecticides on biological parameters and functional response of the predator, respectively. Results indicated that sublethal residues of indoxacarb and azadirachtin had the highest and lowest side effects on life table parameters of M. pygmaeus. Whereas azadirachtin has no significant effects on the bug biological parameters, total fecundity and longevity of the bug in indoxacarb treatment were significantly lower (14.6%) and higher (6.9%) than the control. The predator showed type III functional response. The type of functional response was not affected by the insecticide residues. However, the coefficient of attack rate (b) for the indoxacarb treatment (0.1521) was significantly lower than for other treatments. However, there was no significant difference between the handling Times (Th) of the treatments. In conclusion, the experiments proved that azadirachtin is a low risk insecticide to M. pygmaeus, which can be integrated with biological control by the predator.

    Keywords: Biological control, Chemical control, Foraging behavior, Life table, Mirid bug
  • E. Bijanzadeh*, M. H. Tarazkar, Y. Emam Pages 603-616

    To remain viable in facing with increasing costs, farmers need to increase irrigation Water Productivity (WP) and save Virtual Water (VW). To evaluate the WP and VW for five barley cultivars (Reyhan, Nimrooz, Valfajr, Zehak, and Yusof) under different irrigation regimes [well-watered (100% Field Capacity; FC), mild water stress (75% FC), severe water stress (50% FC), and extremely severe water stress (25% FC)], a two-year field experiment was laid out in Darab, Fars Province, Iran, during 2014 and 2015 growing seasons. Results showed that change in moisture stress from well-watered to extremely severe water stress, was associated with a significant increase in WP and Economic Water Productivity (EWP) for straw and biological yield. A positive linear relationship was found between grain yield and VW, and the lowest VW was found in the range of 3,314 to 3,451 kg ha-1 of grain yield. Interestingly, for all irrigation regimes, Zehak and Yusof cultivars had greater WP for the grain yield. Furthermore, VW for biological yield of Yusof cultivar sharply decreased from 0.410 m3 kg-1 in well-watered treatment to 0.164 m3 kg-1 under extremely water stress conditions in both years. Comparison of Zehak and Yusof cultivars with Reyhan, Nimrooz and Valfajr showed that under water stress conditions, the first two cultivars showed significantly lower VW for the grain yield than the other cultivars. Indeed, Yusof and Zehak cultivars showed the lowest Economic Virtual Water (EVW), which was in the range of 0.054 to 0.091 m3 1,000 Rials-1, under extremely water stress conditions. Thus, to achieve optimum EWP and EVW and attaining stable yields under semi-arid conditions, suitable barley cultivars such as Zehak and Yusof could be irrigated with less water (i.e. 25 to 50% FC).

    Keywords: Biological yield, Economic virtual water, Water productivity of grain yield, cv. Yusof, cv. Zehak
  • A. P. Banco*, C. M. Puertas, V. A. Lucero, M. C. González, E. R. Trentacoste Pages 617-629

    There are more than two thousand varieties of olives grown worldwide, most of them native to the Mediterranean Region. However, in Argentina, only a small number of olive varieties are cultivated. In Mendoza Province, there is a collection of olive varieties that includes more than seventy accessions; nevertheless, little is known about the adaptation of the different varieties to the province’s arid conditions. The aims of this work were to evaluate fruit characteristics of agronomic importance in 26 olive accessions of the germplasm collection and to compare the fruit characteristics of local variety ‘Arauco’ in different environments and growing seasons in Mendoza. In addition, an economic, quick, and easy method to estimate fruit oil content was calibrated and validated using a wide range of olive varieties. Varieties and years showed significant (P≤ 0.01) differences for all the evaluated characteristics. Fruit oil content was closely and positively related to pulp dry weight (y= -0.05+0.56x; r= 0.99). The varieties highlighted from the collection for their high fruit oil concentration in fresh base and low moisture were ‘Canino’, ‘Cornezuelo’, ‘Cucci’, ‘Dritta’, ‘Dulzal’, ‘Farga’, ‘Frantoio’, ‘Grappollo’, ‘Nebbio’, ‘Picual’, and ‘Villalonga’. Additionally, all fruit characteristics evaluated in ‘Arauco’ were similar among the studied environments and were significantly (P≤ 0.01) influenced by seasonal conditions. The proposed model, calibrated and validated with independent data, would allow determining the best harvest time simply from pulp dry weight as model input, determining oil content and analyzing several samples in a short period of time.

    Keywords: Arauco variety, Harvest time, Maturity index, Modelling fruit oil, Pulp, Stone ratio
  • A. Torahi, K. Arzani*, N. Moallemi Pages 631-644

    This experiment was conducted to determine the effects of dust, rain, and pollination on photosynthesis activity and crop yield of commercial date palm (Phoenix dactylifera L.) cultivar `Sayer’. Mature trees were used for dust treatments application and assessments under Ahvaz, Iran, during the 2016-2017 growing seasons. The dust blew on the trees canopy using a blower and the leaf gas exchange was evaluated using an infrared gas analyzer on the intact leaves. After treatments, photosynthesis rate, transpiration rate, and stomatal conductance were measured. The leaf gas exchange results showed significant differences between the applied combined treatments on photosynthesis rate (from 9.18 to 0.64 μmol CO2 m-2s-1), stomatal conductance (from 39.9 to 6.67 mmol m⁻²s⁻¹), and transpiration rate (from 2.78 to 1.49 mmol H2O m-2s-1). Deposition manner of dust particles, the number of stomata in the abaxial and adaxial surfaces of leaflets, and the minimum dust-carrying capacity (MDCC) were determined using scanning electron microscopy (SEM). Stomata study using SEM showed that date palm leaflet surfaces are almost wavy and the stomata are situated in the concave surfaces in a linear arrangement on both abaxial and adaxial leaf surfaces. Although, there were no significant differences in stomatal density at the abaxial (299 mm-2) and adaxial (300 mm-2) leaf surfaces, the leaflet position within the leaf showed a significant influence on MDCC. The base positioned leaflets in the leaf showed the highest (2.5 mg cm-2) and the upper positioned top leaflets showed the lowest MDCC (1.7 mg cm-2), respectively. Also, SEM showed a sign of covering or entering dust particles into the stomata with possible stomata clog and blockage lead to the significant reduction of photosynthesis and crop yield. Besides, pollinated trees showed the maximum crop yield (59.17 Kg tree-1), so the minimum yield was recorded on un-pollinated palm trees (1.90 Kg tree-1).

    Keywords: Minimum dust-carrying capacity, Stomata blockage, Stomatal conductance, leaf abaxial, adaxial surface, Scanning electron microscopy
  • M. Shaltouki, V. Nazeri*, M. Shokrpour, L. Tabrizi, F. Aghaei Pages 645-660

    Ziziphora clinopodioides Lam., a medicinal plant of Lamiaceae family, is a widespread species all over Iran. In this investigation, the genetic diversity of 10 ecotypes of Ziziphora clinopodioides was evaluated using morphological, phytochemical, and molecular markers. ISSR and iPBS markers were applied for the molecular analysis. The average of polymorphic bands per primer in the iPBS and ISSR markers were 4.4 and 6.68, with the average polymorphism of 79.49 and 92.03%, respectively. The ecotypes of Evard and Sorkhgarive had the highest values of the important breeding traits, including the shortest internode, the highest ratio of leaf to vegetative body weight, the highest essential oil yield, and the total phenol content. The results showed that ecotypes had a wide variation in terms of all studied markers. Principal Coordinate Analysis (PCoA) confirmed the results of molecular clustering of ecotypes, but phytochemical and morphological data did not have alignment with that. Also, there was no correspondence among the geographical locations of habitats and the phytochemical, morphological, and molecular markers data.

    Keywords: iPBS, ISSR, Genetic diversity, Medicinal plants, Morphological traits
  • H. Shafii, M. Haghighi* Pages 661-671

    In order to study the effect of irrigation with saline water on physiology, biochemical, and anatomy characteristics, growth, and yield of different melon cultivars, an experiment was performed in split-plot with randomized complete block design with three replications. Treatments were two melon cultivars resistant to salinity (Sooski and Diamond) and two sensitive cultivars (Daregzi and Zard Ivanaki) with two salinity levels [0 (control) and 8 dS m-1 of NaCl] of irrigation water. The results showed that fresh and dry weight of shoot, fruit and seed weight, fruit acidity, fruit firmness, fruit length/diameter, fruit number and yield, photosynthesis rate, transpiration, and stomatal conductance decreased by irrigation with saline water. Under salinity condition, resistant cultivars showed the highest amount of the abovementioned parameters and had higher proline, phenol, and antioxidant activity. Generally, the results showed that by applying salt stress, growth parameters, photosynthetic parameters, and quantitative characteristics of the fruit decreased. This decrease was lower in Sooski resistant cultivar. It seems that melon cultivars achieved their resistant; firstly, improving yield instead of vegetative growth; secondly, increasing antioxidant and phenol content to reduce deleterious salinity effect, and finally, increasing TSS to have more osmotic adjustment for promoting photosynthesis at the acceptable level for producing enough assimilate for commercial yield under salinity conditions.

    Keywords: DPPH, Endemic melons, Melon, Phenol content
  • F. Sefidkon*, M. Adbollahi, P. Salehi Shanjani, M. Tavakoli Pages 673-683

    Achillea tenuifolia Lam. belongs to the Asteraceae family that is one of the most popular aromatic plants in Iran with great variation in both morphology and essential oil components. The aim of this study was determination of essential oil content and composition of A. tenuifolia populations in field condition. Seeds of 17 populations of A. tenuifolia collected from their natural habitats were cultivated under the same environmental conditions in the research farm of Alborz Research Station, Karaj, Iran. The aerial parts of the plants were collected at full flowering stage and dried in shade (room temperature) and their essential oils were obtained by hydro-distillation. The oils were analyzed by GC and GC/MS. Based on the results, the oil yield varied from 0.16 to 1.59% (w/w dried weight). Populations from Divandareh with 1.59% and Khoy2 with 0.16% had the highest and lowest oil yield, respectively. According to the cluster analysis, the populations were placed in two clusters. Germacrene D was the main compound in all oils, but the essential oils of populations in cluster 1 contained higher amount of germacrene D (up to 64.5% in Semnan population). α-Humulene (up to 15%) and 1,8-cineole (up to 11.7%) were the other major components in the oil of cluster 1 populations. The lower amounts of these three compounds (in addition to E-β-farnesene and piperitone) and higher amount of more volatile compounds like p-cymene, β-phellandrene, camphor, and α-thujone and presence or absence of other minor compounds placed the other populations in cluster 2. Each cluster divided in two groups because of different percentages of some component such as cubenol, viridiflorol, methyl hexadecanoate and phytol. Therefore, based on the demand for processing, the proper population can be chosen for vast cultivation.

    Keywords: Aromatic plants, Asteraceae family, Cluster analysis, Germacrene D, Medicinal plant
  • F. Ascarini, H. G. M. Nobrega, I. S. Leite, G. Freitas, C. Ragonezi*, M. A. Zavattieri, M. A. A. Pinheiro De Carvalho Pages 685-698

    Beta vulgaris L. subsp. maritima (L.) Arcang., sea beet, is a morphologically and genetically variable species, belonging to beet primary gene-pool. This crop wild relative is a valuable genetic resource for resistance improvement in beets and could play an important role in crop yield sustainability. Eleven Madeiran sea beet populations were characterized using morphological descriptors and genetic markers. Our goal was to evaluate these populations as a potential source of valuable genetic material. Morphological characterization showed a high quantitative variation among populations. Plant height and inflorescence height parameters had the highest influence in the separation of populations. Molecular analysis was performed with polymorphic SSRs to determine genetic variability between populations. Both PCA and PCoA revealed three clusters that separated the populations according to morphological and genetic traits, respectively. This study contributes to the knowledge of sea beet diversity in Madeira’s archipelago and to the perception that the islandschr('39') specific environmental conditions influence its genetic variability, making these populations a possible gene source for sugar beet breeding programs

    Keywords: Crop wild relatives, Genetic resources, Morphological traits, SSRs, Sugar beet
  • M. R. Eslahi, N. Safaie*, A. Saidi, M. Shams-Bakhsh Pages 699-710

    Differential induction of genes in wheat (cv. Chamran) in response to Mycosphaerella graminicola was studied using cDNA-AFLP analysis. The three weeks old wheat seedlings were inoculated by the fungal pathogen, then the samples were collected at six time points (0, 12, 24, 48, 72, 96 hours) after inoculation with pathogen. By comparing the expression patterns of induced (infected) with non-induced (uninfected) plants, 276 differentially expressed fragments were identified and sequenced. Blast search of wheat genes assigned these sequences to different functional categories including defense, metabolism, energy, transcription, transport, signal transduction, stress response, secondary metabolism, and unknown sequences. Eight defense-related genes including lipoxygenase, peroxidase (PR 9), chitinase (PR 2, 4, 8) , PR-1, thaumatin-like protein (PR5), Phenylalanine Ammonia Lyase (PAL), β-1-3 glucanase (PR3), disulfide isomerase, and methionine sulfoxide reductase were induced 12 to 24 hours after inoculation in this cultivar of wheat. Induction of glucosyltransferase, Catalase, and putative xylanase inhibitor genes were observed around 48 h after inoculation with pathogen. Expression patterns of the other three genes, i.e., chalcone synthase, EXECUTER 1 protein, and nonspecific lipid transfer protein showed that these genes were induced later after inoculation (72-96 hours). Our data showed that expression of the PR- proteins were enhanced 24 h after inoculation, suggesting that they may play a role in the defense against M. graminicola. Expression of lipoxygenase, glycosyltransferase, thaumatin like protein, putative xylanase inhibitor, EXECUTER 1 protein and Nonspecific lipid transfer protein are reported for the first time in this interaction.

    Keywords: Blast search, Differential induction, Leaf blotch, PR- proteins, Resistance genetics
  • H. Jami, H. Bayat, M. Shams-Bakhsh* Pages 711-725

    To investigate the infection of carnations ( Dianthus caryophillus) to common viruses, a total of 130 samples showing suspected viral disease symptoms were collected from 10 commercial greenhouses located in Mahallat City, Markazi Province. Total DNA and RNA were extracted and amplified by PCR and RT-PCR methods, respectively, using generic primers for the genera Potyvirus and Orthotospovirus and also specific primers of Carnation mottle virus (CarMV), Carnation necrotic fleck virus (CNFV), Carnation etched ring virus (CERV), Carnation latent virus (CLV), Carnation vein mottle virus (CVMV) and Cucumber mosaic virus (CMV). Results revealed that the estimated rates of infection in the collected samples for different viruses in decreasing order were for CarMV, CNFV, CERV, CMV and CVMV, while CLV and species of genus Orthotospovirus were not detected. Mixed viral infections were also investigated and among all of the 130 collected samples, 3.1% showed mixed infections with CarMV, CNFV, CVMV, CERV and CMV, 32% with CarMV, CNFV, and CERV, 20% with CarMV and CNFV, and 9% with CarMV and CERV. For phylogenetical assays, NIb-CP fragment of the CVMV genome was amplified, cloned, and sequenced. Phylogenetic trees of two isolates of this virus revealed that the two Iranian isolates of CVMV (IBR and RCM) were phylogenetically divergent. Mechanical inoculation of CVMV on 16 different indicator plant species showed specific symptoms on six of the indicators that were confirmed by RT-PCR. To the best of our knowledge, this is the first report of CMV and first partial genome sequencing of CVMV from a carnation plant in Iran.

    Keywords: Cucumber mosaic virus, Carnation vein mottle virus, Mixed viral infections, Phylogeny
  • S. Bahrami Kamangar, K. Karimi*, F. Karami, K. Sharifi Vash Fam, K. Bahmani Pages 727-735

    Strawberry Anthracnose Fruit Rot (AFR) is one of the main limiting factors for strawberry production industry worldwide including Iran. Due to the restrictions associated with fungicides application across strawberry fields, their adverse effects on environment and the possible fungicides resistance development among fungal strains of the pathogen, the use of resistant cultivars is considered the most effective method for the management of this disease. In this study, reactions of 25 commercial strawberry cultivars were evaluated against the fungus Colletotrichum nymphaeae, causing strawberry AFR using fruit, leaf, and crown-based assays. According to the results of this study, the strawberry cultivars showed different reactions to the disease depending on the inoculation of their leaf, fruit, and crown with C. nymphaeae PET1 under in vivo and greenhouse conditions. However, fruit-based assay was a better indicator of AFR disease susceptibility due to nature of AFR disease caused by C. nymphaeae. Overall, ‘Blakemore’ and ‘Kurdistan’ cultivars were significantly more resistant compared with others, except ‘Aliso’, ‘Mrak’, ‘Diamant’, ‘Yallova’, ‘New Kurdistan’, ‘Mac Donance’ and ‘Ten Beauty’, respectively. On the contrary, ‘Gaviota’ cultivar was significantly the most susceptible than the rest, except ‘Camarosa’. The common commercial cultivars grown in Iran including ‘Camarosa’, ‘Paros’, ‘Pajaro’, and ‘Queen Eliza’ were categorized on the list of susceptible and highly susceptible cultivars in this study. To the best of our knowledge, this is the first study evaluating the reaction of some commercial strawberry cultivars against C. nymphaeae causing strawberry AFR.

    Keywords: Fragaria×ananassa Duch., In vivo, greenhouse assays, Resistant cultivars, Strawberry AFR
  • A. Sardasteh, M. Shafai Bejestan, S. A. Ayyoubzadeh*, J. M. V. Samani Pages 737-749

    This experiment was conducted in order to determine the hydrodynamic performance of a Triangular Winged Bandal-Like (TWBL) structure, which is a combination of the Bandal-Like (BL) structure and Triangular Vane (TV). For the purposes of this study, the JFE ALEC magnetic velocity meter was used to measure the three components of flow velocity under non-submerged hydraulic conditions at a Froude number of 0.24. The three considered cases for this measurement were the non-structured case and the BL and TWBLs. The results showed that the flow deviation occurred through the impermeable upper part of both structures towards the middle of the channel. At downstream of both structures, bubbling flows were caused by the collision of upward flows with the near-surface flow, causing disturbances in the latter. Both the BL and the TWBL structure reduced the secondary flow strength along the bend within the structure range. Compared to the BL structure, the TWBL structure reduced the secondary flow strength by about 20%, which indicates the weaker inclination of the secondary flow toward the outer bank in the TWBL structure. The relative maximum shear stress in the TWBL structure is on average 17% lower than that of the BL structure.

    Keywords: Flow pattern, Karun River, Meandering river, Secondary flow strength, Shear stress